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Human Biology Sylvia S. Mader - Michael Windelspecht

Human Biology


Table of Contents
CHAPTER 1
Exploring Life and Science
PART I
Human Organization
CHAPTER 2
Chemistry of Life
CHAPTER 3
Cell Structure and Function
CHAPTER 4
Organization and Regulation of Body Systems
PART II
Maintenance of the Human Body
CHAPTER 5
Cardiovascular System: Heart and Blood Vessels
CHAPTER 6
Cardiovascular System: Blood
CHAPTER 7
Lymphatic System and Immunity
Infectious Diseases Supplement
CHAPTER 8
Digestive System and Nutrition
CHAPTER 9
Respiratory System
CHAPTER 10
Urinary System
PART III
Movement and Support in Humans
CHAPTER 11
Skeletal System
CHAPTER 12
Muscular System
PART IV
Integration and Coordination in Humans
CHAPTER 13
Nervous System
CHAPTER 14
Senses
CHAPTER 15
Endocrine System
PART V
Reproduction in Humans
CHAPTER 16
Reproductive System
CHAPTER 17
Development and Aging
PART VI
Human Genetics
CHAPTER 18
Patterns of Chromosome Inheritance
CHAPTER 19
Cancer
CHAPTER 20
Patterns of Genetic Inheritance
CHAPTER 21
DNA Biology and Technology
PART VII
Human Evolution and Ecology
CHAPTER 22
Human Evolution
CHAPTER 23
Global Ecology and Human Interferences
CHAPTER 24
Human Population, Planetary Resources, and Conservation

Reactor Discontinuo de Mezcla Perfecta F. Cunill, M. Iborra, J. Tejero, J.F. Izquierdo, C. Fité

Los reactores discontinuos se usan a escala de laboratorio en investigaciones para determinar la cinética de reacciones y a escala comercial en situaciones de producciones multiproducto y/o cuando se requieren volúmenes de producción pequeños (por ejemplo, en la industria farmacéutica). Sin embargo también se utilizan en producciones de elevado volumen como es la del PVC. En la Tabla inicial se indican ventajas (V) y desventajas (D) de la operación en discontinuo y la operación en continuo.

Un reactor tanque agitado discontinuo típico consta de un tanque con un agitador y de un sistema integral de calefacción / refrigeración. Su tamaño puede variar desde menos de 1 litro a más de 15.000 litros. Por lo general se fabrican en acero, acero inoxidable, vidrio revestido de acero, vidrio o aleaciones. Líquidos y sólidos suelen ser cargados a través de conexiones en la tapa del reactor. Los vapores y gases también se alimentan a través de conexiones en la parte superior.

El agitador consta de un motor al que se conecta un eje el cual lleva montados los álabes o paletas. Hay una amplia variedad de diseños de paletas y normalmente ocupan aproximadamente dos tercios del diámetro del reactor.

Dicho agitador se suele colocar a 1/3 de la base. En caso de manejar productos viscosos, se utilizan modelos en los que la paleta dista poco de la pared del recipiente. La mayoría de los reactores discontinuos utilizan también paredes deflectoras, cuya función es romper el flujo causado por la rotación de agitador, es decir, la formación de vórtice. Estas pueden estar fijadas en la tapa o montadas en las paredes laterales.

Los vórtices son formados por la fuerza centrífuga creada por el impulsor en un tanque agitador con forma cilíndrica. Un vórtice, además de dificultar el mezclado, introduce gas o aire en el líquido que se está mezclando. La formación de un vórtice puede tener ventajas en algunos casos concretos como cuando se desea que el aire o el gas se mezcle, cuando se desea que la potencia del motor requerida sea menor que si se tuvieran paredes deflectoras y si se desea utilizar el tanque para transferencia de calor. Las dimensiones de un vórtice en un tanque agitador dependen de las relaciones geométricas del cilindro como relación de Altura/diámetro, del tipo de impulsor (número de aspas, tipo, dimensiones, forma y ángulo) y de la cantidad de impulsores.

El calor generado en la reacción y la agitación o el calor absorbido en la reacción se elimina o añade a través de una camisa o de un sistema de tubos. Dentro de las industrias química y farmacéutica, camisas de refrigeración externa son generalmente preferidas, ya que el tanque resulta más fácil de limpiar. La operación de estas camisas puede ser definida por 3 parámetros:
  • Tiempo de respuesta para modificar su temperatura
  • Homogeneidad de dicha temperatura
  • Estabilidad de su temperatura
La camisa única es el diseño más antiguo cuya utilidad está probada pero que presenta ciertas limitaciones.

Cuando el tanque es grande cuesta ajustar la temperatura del fluido inyectado, lo cual se traduce en lentitud en el control. Por otro lado la distribución de dicho fluido también es defectuosa produciéndose diferencias entre las paredes laterales y el fondo. A continuación se explican algunas soluciones a este diseño. Una es usar varias camisas en el mismo reactor cubriendo diferentes secciones. Otra es la camisa de media bobina se hace soldando tuberías alrededor del exterior del tanque para crear un flujo circular en el semicanal con el que se mejora la transmisión. Y una última es la camisa de flujo constante (Coflujo) es una camisa pero con 20 o más pequeños elementos. La válvula de control abre o cierra cada uno de estos elementos según convenga. Al variar la zona de transferencia de calor de este modo, el proceso se puede regular sin modificar la temperatura de la camisa. Esta camisa tiene una muy rápida respuesta al control de la temperatura (por lo general menos de 5 segundos), debido a la corta duración del flujo y alta velocidad del fluido en los canales. Al igual que en la camisa de media bobina el flujo es uniforme. Debido a que la camisa opera a temperatura constante las oscilaciones de temperatura en la entrada vistas en otras camisas están ausentes. Una característica de este tipo camisas es que se puede controlar el flujo de calor de una forma muy precisa lo que permite un mejor control de la velocidad de reacción para la detección de puntos finales, además de los rendimientos, etc.

A continuación se procederá a desarrollar el modelo matemático de un reactor tanque agitado discontinuo en el que se lleva a cabo una reacción en fase homogénea...

Ver también: 1 | 2 | 3 | 4

Heat Transfer System Cleaning Department Editor: Scott Jenkins
Chemical Engineering©

A well designed and operated heat-transfer-fluid system is a key feature of a safe, reliable and cost-effective heating design. However, problems can arise if the heat-transfer fluid becomes heavily degraded or the system is allowed to accumulate solids and other process contaminants.

These problems include the following:
  • Reduced heat-transfer rates
  • Diminished fuel efficiency
  • Flow blockage in small-dia. or low-velocity areas
  • Extended startup times at low temperatures
  • Fouling of heat-transfer surfaces
  • Overheating, damage or failure of heater tubes
Avoiding heat-transfer fluid degradation and contamination often requires the use of the following filtration, flushing and cleaning techniques.

Filtration
In many cases, filtration can effectively remove solids that, if left unchecked, may result in the need to drain and flush a system. In general, glass-fiberwound
filter cartridges work well for in-system filtration of organic-liquid heat-transfer fluids.

These filters are generally available from numerous manufacturers, are usable at temperatures up to 400°C, typically have adequate solids-holding capacity and are usually economical and disposable.

The filter housing should also be specified for the desired temperature and pressure.

The filter should be installed where there is a 20–40-psi pressure drop, and should have a maximum throughput of 1% of the system flowrate. For initial startup, a 100-μm-nominal particle removal rating is acceptable, and can be gradually reduced to a 10-μm-rated filter element for ongoing use. For heat-transfer fluids containing high concentrations of solids, bag filters or other high-surface-area designs may be preferred.

When intensive system cleaning is necessary, it is recommended to incorporate sound environmental, health and safety principles into the job plan to protect against exposure to hot fluid and vapors.

System drain
Adjust the fluid temperature to 93°C and shut down the heater. Continue operating the circulating pumps as long as possible during pump-out to keep loose solids and sludge in suspension.

Drain the system through all low-point drains. If gravity draining is not sufficient or possible, compressed nitrogen can be used to effectively blow additional fluid from the system. Remove as much degraded heat-transfer fluid as possible to maximize the following cleaning techniques. Caution must be exercised to avoid contact with hot fluid and piping. Once the fluid has been drained from the system it should be stored, handled and disposed of according to the product MSDS (material safety data sheet) and your environmental, safety and health professionals’ guidance. The system may then be cleaned using one or more of the techniques in Table 1.

System ushing
If a strainer is not already present in the system return line that runs to the main circulating pumps, consider the addition of a fine-mesh strainer to protect the circulation pumps from solids that may be dislodged during cleaning.

When choosing a flushing fluid, ensure that it is compatible with the system components and the new replacement fluid. This can usually be determined by contacting the fluid manufacturer. In addition, avoid flush fluids that contain chlorine, as this may cause corrosion issues if a portion is left in the system.

Fill the system from the low points with the flushing fluid, including the expansion tank, to a normal operating level. Start circulating the entire system at ambient conditions to begin dissolving the organic solids and residual heat-transfer fluid.

Periodically check the return line strainer for plugging and buildup of solids that may have been released during system cleaning. In accordance with the manufacturer’s recommendations, increase the fluid temperature to maximize cleaning potential and continue circulating for the directed time period. Cool the flushing fluid, then drain it from the system through low points, ensuring that as much fluid is removed as possible, then dispose of it properly.

Chemical cleaning
In some situations, alternative cleaning methods are required, such as cleaning of a vapor-phase heat-transfer system. In these situations, chemical cleaning may be used as an alternative. In general, chemically cleaning a heat transfer system requires extra steps, higher cost, additional time and producessignificantly more waste. A general outline of a chemical cleaning procedure may include the following:
• Drain heat-transfer fluid from system
• Solvent flush circulation
• Drain solvent flush
• Acidic solution circulation
• Caustic and detergent solution circulation
• Flush with water
• Dry thoroughly

Mechanical cleaning
In some cases, such as when the system has been severely fouled by hard coke deposits or the lines are completely blocked, the above methods are inadequate for cleaning the system. In these cases, mechanical cleaning is most likely required.

Mechanical cleaning methods can include highpressure water jetting, wire brushing, mechanical scraping and sand or bead blasting.

After cleaning
Once the system has been drained completely, it should be inspected for solids that may have fallen out of suspension, especially in low-velocity areas.

Ensure that a side-stream filter is operational and properly maintained. If a side-stream filter is not present in the system, consider installing one to aid in solids removal during normal operation.

Refill the system with fresh heat-transfer fluid and start up using normal procedures. Residual moisture may be present from the drain, cleaning and start up procedures. Care should be taken to vent any moisture from the system by allowing
flow through the expansion tank where the moisture can flash and then vent. It is also suggested to employ inert gas blanketing of the expansion-tank vapor space to prevent moisture and air contamination of the fluid. This is usually put in place
after moisture has been vented and the system is brought up to operating temperature.

References and further reading
1. Beain, A., Heidari, J., Gamble, C.E., Properly Clean Out Your Organic Heat-Transfer Fluid System, Chem. Eng. Prog., May 2001, pp. 74–77.
2. Gamble, C.E., Cleaning Organic Heat Transfer Systems, Process Heating, Oct. 2002, pp. 39–41.
3. Solutia Inc., “Therminol Information Bulletin no. 1: Cleaning Organic Heat Transfer Fluid Systems,” Pub. no. 7239011B, Solutia Inc., 2008.
4. Solutia Inc., “Therminol Information Bulletin no. 3: Heat Transfer Fluid Filtration: How and Why,” Pub. no. 7239123B, Solutia Inc., 2004.

Editor’s note: Content for this edition of “Facts at Your Fingertips” was contributed by Solutia Inc.

Alérgenos Alerta en Alimentos

Los alérgenos en alimentos constituyen una preocupación cada vez mayor, dado que estos afectan la vida de muchas personas en todo el mundo.

Los síntomas de las alergias van desde los que son muy leves hasta aquellos potencialmente mortales. La anafilaxis es la manifestación extrema de ese amplio espectro de síntomas.

Diversos estudios han indicado que la prevalencia de las alergias a los alimentos está aumentando, conjuntamente con el conocimiento de los consumidores y el reclamo de alimentos "libres" de alérgenos.

Los alérgenos responsables de más del 90% de todas las reacciones alérgicas son:
Cereales que contengan gluten, Crustáceos, Huevo, Leche y productos lácteos (incluida la lactosa), Maní, Soja, Avellanas, Apio, Mostaza, Semillas de sésamo, Dióxido de azufre y sulfitos.
En respuesta al riesgo que representan los alérgenos en los alimentos, muchos gobiernos han implementado leyes y normas sobre el etiquetado nutricional. La finalidad de dichas normas es informar al consumidor si el producto que va a ingerir contiene o no alérgenos.

Todas las industrias alimenticias deben llevar a cabo acciones para producir alimentos seguros para la ingesta. Identificar y controlar los riesgos que poseen los alérgenos debe ser un proceso integrado al sistema de control de calidad actual de las empresas.


Para mayor información:
Eticor
eticor@ciudad.com.ar
www.eticor.com.ar

Introduction to General, Organic and Biochemistry, 9ed Bettelheim-Brown-Campbell-Farrell

Introduction to General, Organic and Biochemistry, 9ed

Contents in Brief

General Chemistry
Chapter 1 Matter, Energy, and Measurement
Chapter 2 Atoms
Chapter 3 Chemical Bonds
Chapter 4 Chemical Reactions
Chapter 5 Gases, Liquids, and Solids
Chapter 6 Solutions and Colloids
Chapter 7 Reaction Rates and Chemical Equilibrium
Chapter 8 Acids and Bases
Chapter 9 Nuclear Chemistry

Organic Chemistry
Chapter 10 Organic Chemistry
Chapter 11 Alkanes
Chapter 12 Alkenes and Alkynes
Chapter 13 Benzene and Its Derivatives
Chapter 14 Alcohols, Ethers, and Thiols
Chapter 15 Chirality: The Handedness of Molecules
Chapter 16 Amines
Chapter 17 Aldehydes and Ketones
Chapter 18 Carboxylic Acids
Chapter 19 Carboxylic Anhydrides, Esters, and Amides

Biochemistry
Chapter 20 Carbohydrates
Chapter 21 Lipids
Chapter 22 Proteins
Chapter 23 Enzymes
Chapter 24 Chemical Communicators: Neurotransmitters and Hormones
Chapter 25 Nucleotides, Nucleic Acids, and Heredity
Chapter 26 Gene Expression and Protein Synthesis
Chapter 27 Bioenergetics: How the Body Converts Food to Energy
Chapter 28 Specifi c Catabolic Pathways: Carbohydrate, Lipid, and Protein Metabolism
Chapter 29 Biosynthetic Pathways
Chapter 30 Nutrition
Chapter 31 Immunochemistry
Chapter 32 Body Fluids